reede, 25. veebruar 2011

Rassolnik



Mulle meeldivad kodused lihtsad toidud, mis on valmistatud Eestimaisest toorainest. Proovin vältida E-aineid niipaju kui võimalik.

Ka selle supi koostises pole kasutatud ühtegi e-ainet sisaldavat komponenti- kõik tooraine on maalt vanemate juures kasvatatud või seal purki pandud. Retsepti jaoks inspiratsiooni olen saanud Aet Trisbergi blogist http://maitseelamused.blogspot.com/2010/08/rassolnik-ja-puljong.html

Mina lisasin supile ka kartuleid, sest minu tütar ja meespere otsivad supist ka kartulit. Ning et meil tugevat tomati maitset ei armastata (ise küll tahaks), siis olude sunnil lisan väiksema koguse "tomatimöksi".

Retsept
Puljong:

Sel korral keetsin umbes 300 g searibikonte ja ühe väikse tüki lambaribi (ei kaalunud)
3 l vett
1-2 loorberilehte, soovi korral ka mõnd muud ürti
meresoola
10 musta terapipart

Supp:

1 dl odratange
2 keskmist porgandit
1 sibul
250 g "tomatimöksi"
veidi õli
marineeritud- või hapukurki, hapukurgivedelikku
5 kartulit

Serveerimiseks soovi korral hapukoort.

Supi keemist alustasin puljongist. Panin kondid külma veega keema, korjasin vahu. Kallasin esimese vee ära. Pesin poti ja kondid ning panin uuesti külma veega keema. Lasin keema tõusta, kui tuleb vahtu, ka see korjata. Lisasin soola ja terapipra ning ürdid. Keetsin umbes tunni.
Kruubid olin samal ajal loputanud ja külma vette likku pannud.
Tunni möödudes võtsin veidi pulongit ja panin kruubid keema.
Samal ajal puhastasin porgandi, sibula, hakkisin kurgi. Panin pannile tilga õli ja kuumutasin porgandit ja sibulat õlis. Lisasin sellele "tomatimöksi" ja kuumutasin veel veidi.
Kurnasin puljongi läbi sõela, et väiked konditükid ei jääks supi sisse.
Kallasin pannil oleva kuuma puljongi sisse.
Koorisin ja tükedasin kartuli ning lisasin koos kurgiga supile. Samal ajal lisasin ka maitse järgi marineeritud kurgi vedelikku.
Lõpus lisasin supile kruubid.
Viimasena lisa supile ka kontide küljest eemaldatud liha. Kontrolli maitset ja vajadusel lisa veel soola ja pipart.
Supi kõrvale sobib imehästi omaküpsetatud leib.


1 kommentaar:

  1. see on supp mis meie toidulaualt puudub, ma ise ei kannata hapukurki supi sees ja siis pole ka teistele pakkunud... aga peaks katsetama, äkki neile meeldib :)
    Ja tere tulemast blogarite hulka :D!

    VastaKustuta